PERSATUAN
Pengguna Pulau Pinang (CAP) begitu bimbang melihat harga sayur semakin mahal di
pasaran. Menurut laporan akhbar bertarikh 23 Ogos 2018, negara ini menjadi
tempat longgokan sayur yang kurang bermutu berikutan kelemahan penguatkuasaan
terhadap import produk makanan dari negara lain.
Kelemahan
penguatkuasaan menyebabkan cili diimport dari Vietnam, China dan Thailand
membanjiri pasaran negara dengan harga lebih murah berbanding produk tempatan.
Dianggarkan bagi setiap empat hektar penanaman cili, petani boleh mengalami
kerugian sehingga RM20,000 pada setiap musim.
Harga
bagi sayur dan buah-buahan biasa telah naik sejak tahun lalu. Perkara ini perlu
diberi perhatian segera memandangkan CAP begitu bimbang harganya yang mahal
akan menghalang pengguna daripada mengambil sayur dan buah segar yang
secukupnya dalam diet mereka.
Malaysia
telah gagal dalam sektor pertanian kerana kita terlalu bergantung kepada hasil
pertanian yang diimport. Terdapat perbezaan yang ketara antara kita dan
Thailand, yang memajukan sektor pertaniannya pada 1960, dengan menggunakan
tanah terbiar dan tenaga buruh yang ada.
Tumpuan
kepada sektor pertanian, membolehkan kadar kemiskinan di kawasan desa Thailand
menurun daripada lebih 60 peratus pada awal 1960-an kepada kurang daripada 10
peratus pada awal 2000. Kerajaan negara itu menyokong petani kecil dengan
memberi kredit pertanian dan sektor itu berkembang maju seiring dengan
perindustrian dan perbandaran.
Kemajuan
pertanian di Thailand bukan sahaja menyumbang ke arah penurunan kadar
kemiskinan di desa malah turut menyediakan jaminan makanan dan pemakanan
berkhasiat kepada penduduk. Revolusi pertanian dikembangkan oleh rakyat Thai
sendiri; lebih daripada 70 peratus penduduk melibatkan diri dalam sektor
berkenaan pada 1980-an di mana sebahagian besar daripadanya adalah golongan
miskin.
Sejak
1975, Bank of Thailand (menyamai Bank Negara Malaysia) mengarahkan semua bank
supaya memperuntukkan sebahagian daripada pinjaman komersial kepada sektor
pertanian. Pinjaman yang diberi itu pula dikenakan kadar faedah yang lebih
rendah berbanding kadar pasaran.
Tetapi
di Malaysia, sektor pertanian berdepan dengan pelbagai masalah sejak berdekad
lamanya dan kini keadaan semakin buruk. Disebabkan terlalu bergantung kepada
sayuran import, kita terpaksa membayar lebih untuk produk tersebut jika nilai
ringgit lemah.
Malaysia
dilaporkan membelanjakan kira-kira RM3.2 bilion bagi import sayur-sayuran dan
buah-buahan pada 2016. Keutamaan sektor pertanian disalah letak kerana pada
2012, Malaysia memiliki 5.1 juta hektar penanaman kelapa sawit berbanding 52,582
hektar untuk sayur-sayuran dan 205,467 hektar untuk buah-buahan. Keluasan
tanah bagi kedua-dua sayuran dan buahan adalah 258,049 hektar, atau cuma 5.1
peratus daripada tanah untuk penanaman kelapa sawit.
Keluasan
tanah untuk penanaman buah-buahan di Malaysia telah menyusut dalam tempoh lima
tahun (2009 - 2013) sungguhpun hasil tanaman sayur-sayuran kita telah
meningkat, kecukupan bekalan sayur-sayuran dan buah-buahan masih jauh
berkurangan daripada yang kita perlukan.
Kedudukan
ringgit yang lemah turut memberi kesan kepada kos pengeluaran, dalam bentuk
penggunaan peralatan dan bahan kimia pertanian yang lebih mahal.
Pergantungan
Malaysia kepada buruh asing turut memberikan kesan yang buruk kepada negara.
Secara rasmi kita dianggarkan mempunyai 3.2 juta buruh asing atau kira-kira 10
peratus daripada jumlah penduduk pada 2017.
Untuk
membendung kemasukan buruh asing tanpa dokumen, pihak berkuasa Malaysia sering
menjalankan serbuan dan petani atau pemilik ladang menghadapi masalah untuk
mengupah pekerja asing disebabkan masalah birokrasi. Tambahan pula, sebahagian
daripada ladang berkenaan telah digunakan untuk pembangunan hartanah atau
bukan untuk tujuan pertanian.
Pada
2012, saintis pertanian, Mohd. Peter Davis telah memberi amaran bahawa Malaysia
akan berdepan dengan bencana kebuluran jika ia mengalami kemelesetan ekonomi
yang besar. Tidak seperti negara-negara pengeluar makanan iaitu Thailand dan
Vietnam, Malaysia tidak mempunyai pengeluaran makanan yang mapan. D alam masa
terdesak, negara-negara tersebut mampu membekalkan makanan kepada penduduk
mereka terlebih dahulu sebelum menjual makanan kepada negara lain seperti
kita.
Kita
mungkin tidak akan mengalami kebuluran tetapi perbezaan dalam kekayaan
menentukan akses seseorang kepada kuantiti dan kualiti makanan. Deklarasi
Sejagat mengenai Hak Manusia (PBB 1948) khususnya Perkara 25 menyebut, “Setiap
orang berhak untuk mendapatkan standard kehidupan yang mencukupi untuk
kesihatan dan kebajikan beliau serta keluarganya, termasuk makanan”.
Sehubungan
itu, CAP mengulangi gesaannya supaya disemak semula strategi makanan pertanian
sedia ada dengan dasar kerajaan yang tegas seperti:
- Membantu pekebun kecil memasarkan hasil pertanian mereka dengan menyediakan hubungan kepada sistem pemasaran yang menyeluruh.
- Memberi penekanan kepada pemasaran yang membantu meningkatkan pengeluaran pertanian.
- Sahkah pekerja asing yang bertukar menjadi ‘tidak sah’ disebabkan masalah teknikal misalnya majikan gagal memohon permit kerja mereka? Ini dapat membantu memperbaiki masalah kekurangan pekerja di ladang dan sektor-sektor lain.
- Kerajaan perlu membentuk pusat keselamatan dan kualiti makanan untuk hasil pengeluaran demi memastikan hasil pertanian yang diimport dan produk keluaran tempatan memenuhi piawaian yang sedia ada, khususnya berhubung paras sisa racun makhluk perosak.
CAP
berharap pihak berkuasa memperbetulkan segala masalah yang dihadapi sekarang
yang menjejaskan jaminan bekalan makanan di negara kita.
PENULIS
ialah Presiden CAP.
Sumber: https://www.utusan.com.my/rencana/utama/strategi-jamin-bekalan-makanan-1.741856
Tiada ulasan:
Catat Ulasan