SKIM KESELAMATAN MAKANAN 1MALAYSIA (SK1M)


Skim Keselamatan Makanan 1Malaysia (SK1M) diperkenalkan bagi membantu pengusaha-pengusaha di dalam industri pemakanan secara langsung untuk mematuhi Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009 secara berperingkat. Ia merupakan persediaan ke arah Skim Pensijilan Good Manufacturing Practices (GMP) dan Hazard AnalysisCritical Control Point (HACCP).

Terdapat tiga (3) skim di dalam program SK1M iaitu:

1) Pemeriksaan Keselamatan Makanan (PKM)

Keperluan am bagi skim PKM:
  • Bekalan air
  • pemeriksaan kesihatan
  • Kebersihan
  • Penyimpanan
  • Pembuangan dan pelupusan sampah
  • Kawalan makhluk perosak dan premis
  • latihan pengendali makanan
  • Infrastruktur
  • Lokasi
  • Rekabentuk

2) GMP 1Malaysia
Keperluan Am bagi skim GMP 1MAlaysia:
  • Latihan
  • Pekerja
  • Penyelenggeraan dan Sanitasi
  • Kawalan pemprosesan makanan
  • Pembungkusan makanan
  • Penyimpanan makanan
  • Pengedaran Makanan
  • Kawalan Bahan Mentah
  • Kawalan Makhluk perosak
  • Kawalan Bahan Kimia
  • Kawalan bahan buangan dan pelupusan sisa
  • Sistem kebolehkesanan makanan
  • Rekod dan Bukti pelaksanaan
  • Verifikasi pegawai berkuasa

3) HACCP 1Malaysia
Keperluan am bagi skim HACCP 1Malaysia:

  • Carta Alir proses
  • Analisis bahaya proses
  • Ringkasan Pelan HACCP
  • Deskripsi produk dan pengguna
  • Rekod-rekod pemantauan

Skim Pensijilan Makanan Selamat Tanggungjawab Industi (MeSTI)

Skim pensijilan MeSTI merupakan program penjenamaan semula bagi program SK1M.Di dalam program pensijilan MeSTI, ia merangkumi semua aspek yang terdapat di dalam program SK1M selain ia disatukan di bawah satu logo MeSTI yang sijilnya sah selama 3 tahun. Program ini disasarkan  kepada semua golongan enterprise makanan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan